plaatje
Zuiderkogge-tramlijn 1913-1935 -- Wijdenes
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
Hoorn
Schellinkhout
Wijdenes
Hem
Venhuizen
Bovenkarspel-Grootebroek
Enkhuizen
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?
De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

Highslide JS

Bij de voormalige tramhalte Wijmers ligt een wel erg stevig fundament voor een houten bruggetje van een wandelpad!
Foto: augustus 2005.

Bij deze halte werd geen abri gebouwd.


Highslide JS

Ook hier liggen nog met een onderlinge afstand van normaalspoorwijdte de stalen onderlegplaten op de betonnen fundering.
Foto: augustus 2005.


Highslide JS

Het richtingbordje wijst precies aan in welke rchting vroeger de trambaan lag vanaf de brug. Het boerenbedrijf stond er toen nog niet, anders hadden de stoomtrams precies midden door de groene schuur gereden.
Overigens is ook achter de rug van de fotograaf geen spoor van de trambaan meer te zien, de kromme spoorsloot die nog wel op de kaart van 1994 staat, is verdwenen na herverkavelingen.
Foto: augustus 2005.

plaatje

Topografische kaart 1922: Halte Wijmers, halte Wijdenes-Dorpsweg en Station Wijdenes (bij de Stofmolen).
In de gemeente Wijdenes moesten in 1910 21 perceelgedeeltes met een totale oppervlakte van ruim 4 ha onteigend worden ten behoeve van de spooraanleg.


Highslide JS

Waar de trambaan vroeger bij de Kerkbuurt uitkwam, lag de halte Dorpsweg. Op het oude tracé is daar een nieuwbouwstraat met de naam De Trambaan verrezen.
Foto: augustus 2005.


Highslide JS

Aan de andere kant van de weg staat nu op de plaats waar voorheen halte Dorpsweg was, een huis met de terechte naam "Op de trambaan".
Foto: augustus 2007.


Highslide JS

En verderop liep de trambaan achter de huizen aan de Molenweg langs richting het station.
Foto: augustus 2005.


Highslide JS Highslide JS
De stoomtram met Ezeltjeslok, in de richting Hoorn, is gestopt bij Station Wijdenes. Op de achtergrond de nog bestaande Stofmolen. De voorganger van deze molen (dbnr. 4121) stond tot 1911 meer naar rechts, waar later de trambaan kwam te liggen. Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas.

Highslide JS

Het stationsgebouw staat in augustus 2005 te koop. De retirade is wat naar achteren verplaatst en doet nu dienst als tuinhuisje.


plaatje

Op de voorgrond is het eind van het opstelspoor zichtbaar, met een hoop aarde als eindjuk. Rechts van het tweede perron lag nog een wisselspoor. Naast het station staat de retirade.
Foto: verzameling Rob Pols.

Bij het station werden een veelading en een loswal voor schuiten aangelegd. Het vervoer vanaf dit station is nooit zo groot geweest, de tram bracht wel flink wat kunstmest, broeimest en stroo. Het vervoer van vee was in hoofdzaak het varkensvervoer, koeien en paarden daarentegen laadde men liever op het spoorstation van Westwoud in.

In de tijd voordat Wijdenes op het waterleidingnet werd aangesloten, bracht de tram in droge zomermaanden wel eens een wagon met leidingwater.


Highslide JS

Even voorbij het station ligt weer een brugrestant. Op de zijkanten zijn nog steeds de stalen pennen met spie aanwezig, die eens dienden voor de bevestiging van houten stootranden ter bescherming van en tegen het vaarverkeer. Het gebouw op achtergond is de voormalige maalderij, behorend bij de Stofmolen.

Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas.


Highslide JS

Ook bij deze brughoofden zijn sommige moeren weer netjes teruggeschroefd op de draadeinden.
Foto: augustus 2005.


Highslide JS

Aan de Lekerweg staat nog een tramstel in de tuin, maar dit heeft niet te maken met de tram die hier vroeger ongeveer op dezelfde plek reed.
Foto: augustus 2007.


Verder naar Hem

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg