Topografische kaart 1922: Halte Wijmers, halte Wijdenes-Dorpsweg en Station Wijdenes (bij de Stofmolen).
In de gemeente Wijdenes moesten in 1910 21 perceelgedeeltes met een totale oppervlakte van ruim 4 ha onteigend worden ten behoeve van de spooraanleg.
Waar de trambaan vroeger bij de Kerkbuurt uitkwam, lag de halte Dorpsweg. Op het oude tracé is daar een nieuwbouwstraat met de naam De Trambaan verrezen.
Foto: augustus 2005.
Aan de andere kant van de weg staat nu op de plaats waar voorheen halte Dorpsweg was, een huis met de terechte naam "Op de trambaan".
Foto: augustus 2007.
En verderop liep de trambaan achter de huizen aan de Molenweg langs richting het station.
Foto: augustus 2005.
 |
 |
De stoomtram met Ezeltjeslok, in de richting Hoorn, is gestopt bij Station Wijdenes. Op de achtergrond de nog bestaande Stofmolen. De voorganger van deze molen (dbnr. 4121) stond tot 1911 meer naar rechts, waar later de trambaan kwam te liggen. |
Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas. |
Het stationsgebouw staat in augustus 2005 te koop. De retirade is wat naar achteren verplaatst en doet nu dienst als tuinhuisje.
Op de voorgrond is het eind van het opstelspoor zichtbaar, met een hoop aarde als eindjuk. Rechts van het tweede perron lag nog een wisselspoor. Naast het station staat de retirade.
Foto: verzameling Rob Pols.
Bij het station werden een veelading en een loswal voor schuiten aangelegd. Het vervoer vanaf dit station is nooit zo groot geweest, de tram bracht wel flink wat kunstmest, broeimest en stroo. Het vervoer van vee was in hoofdzaak het varkensvervoer, koeien en paarden daarentegen laadde men liever op het spoorstation van Westwoud in.
In de tijd voordat Wijdenes op het waterleidingnet werd aangesloten, bracht de tram in droge zomermaanden wel eens een wagon met leidingwater.
Even voorbij het station ligt weer een brugrestant. Op de zijkanten zijn nog steeds de stalen pennen met spie aanwezig, die eens dienden voor de bevestiging van houten stootranden ter bescherming van en tegen het vaarverkeer. Het gebouw op achtergond is de voormalige maalderij, behorend bij de Stofmolen.
Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas.
Ook bij deze brughoofden zijn sommige moeren weer netjes teruggeschroefd op de draadeinden.
Foto: augustus 2005.
Aan de Lekerweg staat nog een tramstel in de tuin, maar dit heeft niet te maken met de tram die hier vroeger ongeveer op dezelfde plek reed.
Foto: augustus 2007.
|