plaatje
Twintig overhalen in de Beemster? -- Andere overhalen in Noord-Holland
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?
Inleiding
Locaties
Andere in NH

plaatje

Omval, Schermer

Schitterende actiefoto van het westelijke einde van de Noordervaart, bij de Omval (gemeente Alkmaar), in 1929. Links zwoegt de tram naar Alkmaar tegen de helling op, zo dadelijk zal hij via de houten brug over de ringsloot de Schermer verlaten. Daarnaast de brug voor het overige verkeer, met ervoor de gesloten slagboom van de tol. Achter de tol is een boerderij te zien in de Kraspolder. Rechts van de tol de overhaal, waar een koolschuit onderweg is tussen de Noordervaart en de ringsloot.

Klik op de foto voor meer informatie.


plaatje

Avenhorn

Deze elektrische overhaal heeft bestaan tot in de 1950-er jaren. Hij diende om tuindersvletten over te halen tussen de Beemsterringvaart, waar de oude groenteveiling lag, en het poldergebied achter Avenhorn, waar de groente geteeld werd en de afvoer naar het spoorwegstation plaatsvond.

Klik op de foto voor meer informatie.

plaatje

Broekerhaven

De overhaal in Broekerhaven is een historische schuitenlift die in vroegere tijden de schuiten met producten uit de polder hees en ze weer neer liet in de kolk, de haven van Broekerhaven. Op deze manier kon men de vrachtschuiten vanaf de tuinderschuiten laden. Veel groente en fruit werd op deze plaats rond 1900 verkocht. De vrachtvaarders vervoerden de groente en fruit naar Amsterdam en naar Hamburg. De Overhaal wordt nu nog gebruikt voor recreatieve doeleinden.
plaatje

Venhuizen

De overhaal of overtoom 't Radje in Venhuizen ligt over de Westerbuurt. Deze waterwegverbinding verbond de Houter Polder met de Driebanpolder. Tijdens de ruilverkaveling jaren 1970 is 't Radje ongeveer 200 meter verplaatst. De twee foto's betreffen hetzelfde Radje maar op twee verschillende plaatsen, de rechter foto is van februari 2006.
Informatie van Gerard Vingerhoed, 9 mei 2009.

plaatjeplaatje

Bangert

Overtoom met voetaandrijving over de Noorderdracht in Bangert. Deze maakte doorgaand vaarverkeer mogelijk door de Wijzend, onder andere om met schuiten met groente en fruit de de veiling Bangert & Omstreken te kunnen bereiken.
plaatje


Zie voor nog meer overhalen Binnenvaarttaal.nl
Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg