plaatje
Stoomtram Egmond-Alkmaar 1905-1931 -- Alkmaar
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Egmond aan Zee
Egmond aan den Hoef
Egmondermeer
Alkmaar
Materieel
De Bad-Bode
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

Highslide JS plaatje
Alkmaar in 1905. Van links komt de tramlijn uit de Egmondermeer, langs de Geestmolen. Hij steekt in de Kijfpolder de spoorlijn over en loopt er dan verder oostelijk langs tot het station.
Rechts van het station buigt de tramlijn naar Bergen naar het zuiden af tot halte Alkmaar Abri, om vervolgens noordwaarts de spoorlijn haaks te kruisen. Verder takt er een particulier havenspoor af van de spoorlijn, naar het zuiden over de Kanaalkade tot de Friesche Brug. Ook is de paardentramlijn van het station naar de binnenstad aangegeven.
Klik op de kaart voor een vergroting.
Dezelfde uitsnede in 2004, ziehier wat ze bedoelen met stadsuitbreiding.

Highslide JS

Na het verleggen van het tramperron naar achter het station lag het Egmonder spoor oostelijk van de spoorlijn. In augustus 2006 ligt het restant er nog steeds als opstelspoor, met een stootblok aan het eind. Vroeger sloot de trambaan hier aan op de spoorlijn, dus van achter af om de huidige treurwilg heen.

plaatje

Plattegrond van de Stationsstraat in 1908. De tramlijn naar Egmond loopt naar linksonder pararallel met de spoorbaan. De rails die naar onderen toe de Stationsstraat blijven volgen zijn van de paardentram, later autotram, naar de binnenstad.
Black., A. en C., "Holland, it's rail, tram and waterways", 1908.


Highslide JS

Het aanleggen van de tramrails voor het station in 1905.
Kranteknipsel uit Regionaal Archief Alkmaar.


Highslide JS

1910.


Highslide JS

Op deze prentbriefkaart uit 1912 is goed te zien dat de paardentram tot vlak voor het station reed. Daarom moest deze de stoomtramrails kruisen om naar de binnenstad te kunnen komen. Op de achtergrond zijn vagelijk de locomotievenloods en de rijtuigenloods te zien, die per 1 oktober 1905 gereed kwamen.


Highslide JS

Op de voorgrond liggen rond 1912 de rails van de stoomtram, daarachter staat voor het station nog de paardentram klaar die passagiers van en naar de binnenstad vervoerde.


Highslide JS

In 1913 liggen de tramrails pontificaal voor het station, naar links richting Egmond en naar rechts richting Bergen.


Highslide JS

De tram met een Ezeltjes-lok (HSM serie 136) gaat onderweg naar Egmond.


Highslide JS

Grote drukte tijdens het bezoek van Prins Hendrik aan Alkmaar in 1909. Het gezelschap is zojuist het station uit gekomen en begeeft zich naar de gereedstaande auto's, die hen naar Callantsoog zullen brengen voor een jachtpartij. Op de achtergrond de wachterswoning van de EAB?
Foto: knipsel uit het Geïllustreerde Zondagsblad van Het Nieuws.


plaatje

Na verplaatsing van het tramperron naar achter het station, werden de tramlocomotieven in de grote locomotiefloods gestald. Hier NS-loc 7736.
Foto G.J. de Swart, 23 juni 1940, bron: Het Utrechts Archief.


Highslide JS

Na de verplaatsing van het tramperron naar de achterkant van het station opende de HSM in 1913 deze luchtbrug, om de passagiers de treinsporen te laten oversteken. Het beklimmen en afdalen van de ijzeren trappen werd een vast ritueel voor de trampassagiers.


Highslide JS plaatje
De tram staat hier langs het speciale tramperron klaar voor vertrek in de richting Egmond. De locomotief is de NS 7742 "Bello", die tegenwoordig de trots is van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De tramrijtuigen zijn daar ook in opslag. Rechts is de luchtbrug zichtbaar waardoor men tot 1931 de treinsporen moest oversteken om bij het tramperron te komen.

Highslide JS

De tram stroomt vol met dagjesmensen, in dit geval met bestemming Bergen aan Zee. De passagiers komen nu op het perron door de tunnel die daar vanaf 1931 in gebruik was.


plaatje

In 1960 werd het deel van de voetgangersbrug naar het tramperron verwijderd.
Bron: Het Utrechts Archief.


Verder naar Materieel

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg