Ter gelegenheid van de openingsfeesten werd deze prentbriefkaart gemaakt van een zwaar gemanipuleerde foto. Er klopt niets van: de Prins Hendrikstichting stond niet tegenover Huize Agnes, de tram reed trouwens helemaal niet langs de Prins Hendrikstichting, de poppetjes zijn te klein, de spoorbreedte klopt niet, de lijn was niet dubbelsporig en er hebben hier geen vierkante tram- maar alleen maar lokaalspoorloks gereden. Klik hier om te zien waar deze tram wel reed, en zie ook onderstaand artikeltje uit De Egmondsche Bad-Bode van 5 mei 1905:
Op deze prentbriefkaart uit 1906 is de tram net aangekomen, de dagjesmensen zijn uitgestapt en zullen de winkeliers van Egmond blij gaan maken. Om het emplacement te kunnen aanleggen heeft men twee jaar tevoren enorme hoeveelheden zand moeten afgraven van het duingebied waar het in ligt.
Uitg. H. van Pel, nr. 9203.
 |
 |
Egmond aan Zee in 1905. Direkt rechts van de Prins Hendrikstichting is het tramstation, de lijn ligt dan naar rechts langs de Voorstraat en passeert vrijwel meteen de gemeentegrens tussen Egmond aan Zee en Egmond-Binnen, waar Egmond aan den Hoef onder viel. |
Dezelfde uitsnede in 2004. De Prins Hendrikstichting bestaat nog steeds, maar is een stuk naar achteren geschoven. Hoewel het stationsgebouw zelf er nog staat, staat op de plek van het tramemplacement nu een rij huizen. |
Het tramemplacement werd aangelegd tegenover het tolhuis aan de Voorstraat. Heel in de verte komt de tram aanstomen.
Prentbriefkaart Uitg. P. Jonker, Egmond aan Zee, No. 181.
Ontwerptekening van het omvangrijke emplacement in Egmond aan Zee. In 1917 werd er nog een wisselwachtershuisje bij gebouwd. Bron: Regionaal Archief Alkmaar.
Het station van Egmond aan Zee, op een prentbriefkaart uit 1907. De tram staat klaar voor vertrek naar Alkmaar. In het verlengde van de rails staat het stationsgebouw, direkt daarachter ligt de Prins Hendrikstichting.
Kunstchromo No. 04, J.H. Schaefer, Amsterdam.
 |
 |
En nog een prentbriefkaart uit 1907. No. 128, Uitg. P. Jonker, Alkmaar-Egmond. Over de locomotief heen is het dak van de rijtuigenloods zichtbaar. |
Zo ziet het er in 2006 uit. |
Foto uit 1908, met het Tolhuys en een tram met fluitende Ezeltjeslok.
Op deze prentbriefkaart van 1910 stappen slechts weinig mensen in voor de rit naar Alkmaar.
Foto van rond 1920. Inmiddels heeft Egmond telefoon gekregen, getuige de hoge telefoonpalen die naast het stationsgebouw te zien zijn.
Vanaf december 1926 was H. Stip stationschef in Egmond aan Zee, hiervoor was hij dit vanaf 1917 geweest in Schagerbrug.
Het stationsgebouw bestaat nog steeds, er is nu een winkel in sportartikelen in gevestigd. Foto's van augustus 2006.
De tram met NS-lok 7727 staat gereed voor vertrek. De machinist op de locomotief is Teun de Ruiter, de conducteur (herkenbaar aan zijn schoudertassen) heet Jansen en rechts van hem staat Rikus Anderson. Rechts staat stationschef Couvert, die na sluiting van de lijn Egmond-Alkmaar naar Bergen zal verhuizen.
Foto uit het laatste jaar van de stoomtram, 1934.
"Ook deze trein heeft een treingeleider".
Weekblad Noord-Holland in Woord en Beeld, 5 oktober 1934.
"De doodsvijanden. Van het station Alkmaar vertrekken in alle richtingen treintjes. Zij vervoeren de passagiers naar het Noordelijk van de provincie. Totdat de autobus kwam en de alleenheerschappij van den stoom werd bedreigd. Het locaaltje naar Egmond, dat in de zomermaanden nogal wat klandizie van badgasten had, is het eerst gesneefd. De motor heeft overwonnen, en waarschijnlijk niet voor de laatste maal. Het ouderwetsche locomotiefje, de aftandsche wagons worden opgeborgen. Het kan den mensch, ook in de provincie, niet snel genoeg gaan."
Weekblad Noord-Holland in Woord en Beeld, 5 oktober 1934.
De tram met achteruit rijdende loc 7743 loopt binnen op spoor 1. Naar rechts ligt het spoor naar de locomotief-, rijtuigen- en kolenloodsen. Foto J.J.A. Bosch, 15 september 1934, bron Het Utrechts Archief.
Loc 7743 staat gereed voor de terugtocht naar Alkmaar. Foto J.J.A. Bosch, 15 september 1934, bron Het Utrechts Archief.
Waar nu het fietspad ligt verliet de stoomtram langs de Egmonderstraatweg Egmond aan Zee. De opvolger (richting Alkmaar??) rijdt op de Nieuwe Egmonderstraatweg naar Egmond aan Zee. Foto augustus 2006.
|