plaatje
Stoomtram Egmond-Alkmaar 1905-1931 -- Egmondermeer
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Egmond aan Zee
Egmond aan den Hoef
Egmondermeer
Alkmaar
Materieel
De Bad-Bode
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

Highslide JS De stoomtram reed dwars door de Egmondermeer, links bij de Kalkoven en rechts bij de Geestmolen waren hoge bruggen over de Hoevervaart, om het trekschuitverkeer niet te hinderen. In de Egmondermeer was een stopplaats in de buurt van de boerderijen midden in de polder, hier werd ten behoeve van de bewoners alleen op verzoek gestopt. Klik voor een vergroting van deze kaart van 1905.


plaatje Op de kaart van 2004 is te zien dat er in de Egmondermeer niet veel veranderd is, behalve bij Alkmaar. Het traject van de stoomtram is langs de Meerweg nog altijd prima te herkennen.

Highslide JS

Op deze satellietfoto loopt de voormalige trambaan van links naar rechts de dijk van de Bovenpolder op, bij de Hoevervaart was een hoge brug. De watermolen is vervangen door een gemaal, op het hoge boerenerf stond ooit een kalkoven voor het maken van kalkcement uit schelpen.
Foto: Google Maps, augustus 2006.


Highslide JS

Hier werd de Hoevervaart overgestoken middels een hoge vaste brug, waarvan het oostelijke brughoofd de tand des tijds vrij goed heeft doorstaan. De brug moest zo hoog zijn om het trekschuitverkeer tussen Egmond aan den Hoef en Alkmaar en Heiloo doorvaart te verlenen. Opvallend detail is de onderdoorloop voor de trekschuit-jagers.
Eric Zwijnenberg bedankt voor de foto, op 14 mei 2004 genomen vanuit zijn boot!


Highslide JS

Vanaf het brughoofd ligt de tramhelling richting Alkmaar er in september 2006 zo bij.
Met dank aan Richard Hoedjes voor de foto.


Highslide JS

Voorbij twee boerderijen (die er ten tijde van de stoomtram trouwens nog niet stonden) aan een doodlopend stukje Meerweg, verliet de stoomtram de Bovenpolder en reed de Visscherijmolenpolder, deel van de Egmondermeer, in. Rechts langs de populieren leidde de trambaan naar de bomen op de achtergrond.


Highslide JS

Vanaf de bomen op bovenstaande foto loopt de trambaan door de weilanden richting fotograaf naar de Molentocht. De fotograaf kijkt hier dus over de molentocht heen richting Egmond.


Highslide JS

Aan weerszijden van de Molentocht liggen vlak bij de restanten van de Visscherijmolen (dbnr. 585) in augustus 2006 nog steeds de brughoofden van de trambrug uit 1904/1905. Dit was geen vaarwater, maar de toevoer voor de molen, vandaar dat de brug niet zo hoog hoefde te zijn als die over de Hoevervaart. Na het afbranden van de Visscherijmolen in 1939 werd het water via deze Molentocht afgevoerd naar de Bosmolen aan de andere kant van de polder.


Highslide JS

Richting halte Egmondermeer geeft de bocht in de sloot de loop van de trambaan aan.
Met dank aan Richard Hoedjes voor de foto, januari 2009.


Highslide JS

Waar de fotograaf staat was de stopplaats in de Egmondermeer, de trambaan lag vanaf hier vrijliggend langs de Meerweg. Hier lag ook al de gemeentegrens van Alkmaar, later is deze flink teruggeschoven richting stad. Bij deze stopplaats werd in 1914 de in Alkmaar overbodig geworden abri geplaatst. De kinderen van de familie Hopman die de naastgelegen boerderij bewoont, gingen bij slecht weer met de tram naar school in Egmond aan den Hoef. Bij mooi weer gingen ze gewoon lopend langs de trambaan, om de 12½ cent van het kaartje uit te sparen. Overigens kostte de hele rit Egmond aan Zee-Alkmaar in 1915 30 cent in de eerste klasse en 20 cent in de tweede klasse.


Highslide JS Waar vroeger het ijzeren paard reed, is nu een ideaal weitje voor een van de vele echte paarden in deze contreien. Bij het witte huisje gaat de Meerweg rechtsaf, de trambaan liep rechtdoor om iets verderop aan te sluiten bij de Hoeverweg, vroeger Groene Weg geheten.

Highslide JS


Highslide JS

Achter de tegenwoordige wielerbaan langs lag hier de trambaan richting Alkmaar. Waar nu de ringweg ligt, werd vroeger met een brug de Geestmolentocht gekruist. Deze maakte hier een haakse bocht richting de Geestmolen aan de dijk van de Egmondermeer.


Highslide JS

De stoomtrams reden langs de Geestmolentocht, ongeveer waar nu de Judith Leysterstraat ligt. Aan het eind staat de Geestmolen.


Highslide JS Highslide JS
Tussen de Geestmolen en het molenaarshuis door rijdt de tram hier de Egmondermeer uit richting Alkmaar. De Geestmolen en het huis staan er in augustus 2006 nog steeds, klik hier voor meer gegevens.

Highslide JS

De Hoevervaart met Geestmolen en voormalige trambrug in de winter van 1955.
Henk van Haaster hartelijk bedankt voor het inzenden van de mooie foto!


plaatje
Langs de Geestmolen ligt na het afgraven van de spoordijk tegenwoordig de Blommaertlaan. De huidige brug over de Hoevervaart is veel lager dan de vroegere trambrug Oersterk, maar ligt wel op de oorspronkelijke trambrugfundamenten. Het loopgedeelte hiervan (voor de trekschuit-jagers) is in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk verwijderd door de Duitse bezetter, omdat schepen met oorlogstuig breder waren dan de toenmalige doorvaartopening.

Richard Hoedjes bedankt voor de foto van de fundamenten!

Toen de trambaan werd verwijderd werd de vrijkomende ruimte verhuurd als volkstuinen, en beheerd door molenaar Cor Kuiper.

Highslide JS


Verder naar Alkmaar

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg