Op deze satellietfoto loopt de voormalige trambaan van links naar rechts de dijk van de Bovenpolder op, bij de Hoevervaart was een hoge brug. De watermolen is vervangen door een gemaal, op het hoge boerenerf stond ooit een kalkoven voor het maken van kalkcement uit schelpen. Foto: Google Maps, augustus 2006.
Hier werd de Hoevervaart overgestoken middels een hoge vaste brug, waarvan het oostelijke brughoofd de tand des tijds vrij goed heeft doorstaan. De brug moest zo hoog zijn om het trekschuitverkeer tussen Egmond aan den Hoef en Alkmaar en Heiloo doorvaart te verlenen. Opvallend detail is de onderdoorloop voor de trekschuit-jagers.
Eric Zwijnenberg bedankt voor de foto, op 14 mei 2004 genomen vanuit zijn boot!
Vanaf het brughoofd ligt de tramhelling richting Alkmaar er in september 2006 zo bij.
Met dank aan Richard Hoedjes voor de foto.
Voorbij twee boerderijen (die er ten tijde van de stoomtram trouwens nog niet stonden) aan een doodlopend stukje Meerweg, verliet de stoomtram de Bovenpolder en reed de Visscherijmolenpolder, deel van de Egmondermeer, in. Rechts langs de populieren leidde de trambaan naar de bomen op de achtergrond.
Vanaf de bomen op bovenstaande foto loopt de trambaan door de weilanden richting fotograaf naar de Molentocht. De fotograaf kijkt hier dus over de molentocht heen richting Egmond.
Aan weerszijden van de Molentocht liggen vlak bij de restanten van de Visscherijmolen (dbnr. 585) in augustus 2006 nog steeds de brughoofden van de trambrug uit 1904/1905. Dit was geen vaarwater, maar de toevoer voor de molen, vandaar dat de brug niet zo hoog hoefde te zijn als die over de Hoevervaart. Na het afbranden van de Visscherijmolen in 1939 werd het water via deze Molentocht afgevoerd naar de Bosmolen aan de andere kant van de polder.
Richting halte Egmondermeer geeft de bocht in de sloot de loop van de trambaan aan.
Met dank aan Richard Hoedjes voor de foto, januari 2009.
Waar de fotograaf staat was de stopplaats in de Egmondermeer, de trambaan lag vanaf hier vrijliggend langs de Meerweg. Hier lag ook al de gemeentegrens van Alkmaar, later is deze flink teruggeschoven richting stad. Bij deze stopplaats werd in 1914 de in Alkmaar overbodig geworden abri geplaatst. De kinderen van de familie Hopman die de naastgelegen boerderij bewoont, gingen bij slecht weer met de tram naar school in Egmond aan den Hoef. Bij mooi weer gingen ze gewoon lopend langs de trambaan, om de 12½ cent van het kaartje uit te sparen. Overigens kostte de hele rit Egmond aan Zee-Alkmaar in 1915 30 cent in de eerste klasse en 20 cent in de tweede klasse.
Waar vroeger het ijzeren paard reed, is nu een ideaal weitje voor een van de vele echte paarden in deze contreien. Bij het witte huisje gaat de Meerweg rechtsaf, de trambaan liep rechtdoor om iets verderop aan te sluiten bij de Hoeverweg, vroeger Groene Weg geheten.
Achter de tegenwoordige wielerbaan langs lag hier de trambaan richting Alkmaar. Waar nu de ringweg ligt, werd vroeger met een brug de Geestmolentocht gekruist. Deze maakte hier een haakse bocht richting de Geestmolen aan de dijk van de Egmondermeer.
De stoomtrams reden langs de Geestmolentocht, ongeveer waar nu de Judith Leysterstraat ligt. Aan het eind staat de Geestmolen.
 |
 |
Tussen de Geestmolen en het molenaarshuis door rijdt de tram hier de Egmondermeer uit richting Alkmaar. |
De Geestmolen en het huis staan er in augustus 2006 nog steeds, klik hier voor meer gegevens. |
De Hoevervaart met Geestmolen en voormalige trambrug in de winter van 1955. Henk van Haaster hartelijk bedankt voor het inzenden van de mooie foto!
Langs de Geestmolen ligt na het afgraven van de spoordijk tegenwoordig de Blommaertlaan. De huidige brug over de Hoevervaart is veel lager dan de vroegere trambrug Oersterk, maar ligt wel op de oorspronkelijke trambrugfundamenten. Het loopgedeelte hiervan (voor de trekschuit-jagers) is in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk verwijderd door de Duitse bezetter, omdat schepen met oorlogstuig breder waren dan de toenmalige doorvaartopening.
Richard Hoedjes bedankt voor de foto van de fundamenten!
Toen de trambaan werd verwijderd werd de vrijkomende ruimte verhuurd als volkstuinen, en beheerd door molenaar Cor Kuiper.
|