De trambrug en het wachthuisje vanaf de zijkant gezien. Wie vanaf hier de tram wilde nemen kon bij de molenaar van de bovenmolen een kaartje kopen. Bovenmolen E bestaat nog steeds, bovenmolen F werd in juli 1936 gesloopt. Prentbriefkaart, Leonar nr. 1631.
De drie molens in de 60- / 70-er jaren. Vanaf station Schermerhorn (lokatie boven buiten beeld) lag de trambaan wat langer rechtdoor dan de huidige weg en boog pas op het nu driehoekige eilandje in de richting van de Noordervaart. Over de houten brug ging het dan verder langs de rustige zuidelijke oever van de vaart.
De drie molens, een bovenmolen en twee middenmolens, zijn overgebleven van de oorspronkelijke dubbele driegang met zes schepradmolens. Toen rond 1850 de opvoerhoogte per molen groter werd doordat de schepraderen werden vervangen door vijzels, werden beide oorspronkelijke ondermolens verwijderd, en namen de beide middenmolens die functie over.
Meer informatie over de molens is te vinden op De Molendatabase.
In de Schermer werd veel kool verbouwd. Omdat de tram geen aansluiting had bij de groenteveiling in Alkmaar of Broek op Langedijk, werden de kolen per schuit vervoerd. Hier wordt naast de trambaan een schuit in de Noordervaart vol geladen. Klik hier om te zien hoe de schuit zijn weg vervolgt. Foto: tijdschrift Noord-Holland in woord en beeld.
Laad- en losspoor met verhoogd perron alsmede aanlegsteiger te Stompetoren. Even verder ligt de wisselplaats met de passagiershalte.
Dank aan Erik Baas voor de foto.
De tram uit Alkmaar nadert de halte in Stompetoren, bij Garage Houtkooper.
 |
 |
En hier is loc 10 "Schermer" met zijn rijtuigen aangekomen bij de wisselplaats. Foto genomen omstreeks 1903. Deze foto werd ook gebruikt als basis voor een prentbriefkaart ter gelegenheid van de stoomtramlijn Egmond-Alkmaar. |
Foto genomen in oktober 2005. |
De TNHT-machinist wacht geduldig tot de fotograaf alle inwoners van Stompetoren heeft vereeuwigd, en zal zijn passagiers dan verder rijden naar Alkmaar.
Prentbriefkaart, uitgave Louis Frankenberg, Alkmaar.
Tussen de brug over de voorwaterloop van molen Boven GH en de boerderij van Smit (toen huisnr. 120 Omval), was een wisselplaats met een stukje dubbelspoor. Bron: Piet van Veen, 3 feb. 2017.
 |
 |
Uitzicht vanaf de Schermerringdijk, langs de Noordervaart in de richting Stompetoren. Het buurtschap De Omval was nog niet doorsneden door de ringweg van Alkmaar. |
Dezelfde plek in september 2005. Over de hele lengte van het buurtschap is de Noordervaart gedempt. |
 |
 |
Schitterende actiefoto van het westelijke einde van de Noordervaart, bij de Omval (gemeente Alkmaar), uit een tijdschrift van 29 oktober 1926. Links zwoegt de tram naar Alkmaar tegen de helling op, zodadelijk zal hij via de houten brug over de ringsloot de Schermer verlaten. Daarnaast de brug voor het overige verkeer, met ervoor de gesloten slagboom van de tol. Achter de tol is een boerderij te zien in de Kraspolder. Rechts van de tol de overhaal, waar een koepraam of koolschuit onderweg is tussen de Noordervaart en de ringsloot. |
Dezelfde plek in september 2005: het enige dat nog herkenbaar is zijn de beide wegen en het huisje rechts achter.
Na opheffing van de tramlijn werd op de plek van de ringsloot het Kanaal Omval - Kolhorn gegraven, waarvoor de bruggen en de boerderij verdwenen. Na aanleg van de ringweg van Alkmaar werd dit eind van de Noordervaart gedempt. |
Plattegrond van de Omval met in stippellijnen de ontworpen tracés van de Provinciale weg, de Nieuwe Schermerweg en het te graven Kanaal Omval - Kolhorn. Vervaardigd door de Dienst Gemeentewerken Alkmaar, 1936. Bron: Regionaal Archief Alkmaar. In 2006 wordt weer veel veranderd: de rondweg van Akmaar wordt voorzien van ongelijkvloerse kruisingen.
|