plaatje
Stoomtram Purmerend-Alkmaar 1895-1931 -- Purmerend (kanaal)
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Purmerend (station)
Purmerend (kanaal)
Zuidoostbeemster
Middenbeemster
De Rijp
Schermerhorn
Schermer
Alkmaar
Overige foto's
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

plaatje

Overzicht van Purmerend in 1905. Rechts buiten beeld ligt het treinstation aan de lijn Zaandam-Hoorn van de HSM. Van onderaf langs het kanaal lag de tramlijn langs de Jaagweg, over het Tramplein, de Kanaalschans, Kanaalkade en dan over de Oph.Br. met een slinger de Beemster in en naar boven toe langs de Purmerenderweg.


Highslide JS

Prentbriefkaart uit 1913: over de Gouw boog de lijn naar Alkmaar vanaf het station naar het kanaal toe. Iets naar links kwamen de beide sporen samen, de rest was enkelsporig.
Uitg. W. Eikenboom, Purmerend, 80186.

Highslide JS

Tramplein met de wissel, het begin van de lijn naar Alkmaar.


Highslide JS

Helemaal links langs het hek liep de tramlijn over het Schoolplein.


Highslide JS

De aanlegplaats van de stoomboten naar Alkmaar, Hoorn en Amsterdam. Achter het hek langs liggen de tramrails. In verte zijn het dak en de schoorsteen van melkfabriek Hollandia te zien.


Highslide JS

De kop van de Kanaalschans in 1907. Vanaf het tramstation (in het midden op de achtergrond nog te zien) volgden de tramrails de bocht in het kanaal, richting de schutsluis. Aan de andere kant staat helemaal rechts het fabriekscomplex van melkfabriek Hollandia.
Prentbriefkaart Uitg. R. Rozekrans. Foto: J.H.P. Coppens, Purmerend.


Highslide JS Highslide JS
Hier zijn we in 1923 op de Kanaalschans en kijken richting de draaibrug en de sluis. Op de achtergrond zijn al de bomen op de Beemster ringdijk te zien.
Martin Toonen bedankt voor de scan.
Zo is hier de situatie in juli 2005, gezien vanaf de kop van de Kanaalschans, die hernoemd is naar Kanaalzicht.

Highslide JS

De Kanaalschans met zicht op het sluizencomplex.


Highslide JS

Prentbriefkaart uit 1931.
Großverlag Jacob Krapohl, M.-Gladbach, Rheinl., u. Venlo, Holl. 12750.


Highslide JS

In tegenspraak met de tekst op de kaart is dit nogmaals het spoor op de Kanaalschans.


Highslide JS

Tijdens de watersnood in 1916 was er geen veetransport per tram mogelijk tussen Purmerend en Amsterdam. De koeien werden toen per schip getransporteerd. Het tramspoor op de Kanaalschans ligt er verlaten bij.

Rond 20 januari dirigeerde de Nederlandse Rijnvaart Maatschappij drie grote stoomschepen naar Purmerend om gratis het in de stad ondergebrachte vee naar veiliger oorden te brengen. Hierdoor werd het gemeentebestuur van een grote opgave verlost om de honderden koeien, paarden en schapen dagelijks van voedsel en water te voorzien. Enkele dagen later vertrokken de schepen met aan boord 750 dieren, die op boerderijen ten zuiden van Amsterdam werden ondergebracht.

Prentbriefkaart: 14578 Uitg. en druk Bieshaar & Zoon, Rotterdam.


plaatje


Highslide JS

Prentbriefkaart uit 1902, met in beeld de rails op de Kanaalkade, gezien vanaf het bruggehoofd bij de schutsluis.
Uitg. J.N. Koop.


Highslide JS Highslide JS
Deze tekening van Maarten Oortwijn illustreert hoe de tram rond 1925 van de Kanaalschans de Kanaalkade op rijdt en daarbij de sluis in het Noord-Hollandsch Kanaal passeert. En zo ziet het er in juli 2005 uit.

Highslide JS

Prentbriefkaart uit 1917: beneden in de Kanaalkade liggen de tramrails, hoog daarboven zijn de telegraafdraden gespannen.
Uitg. W. Eikenboom, Purmerend, 80172.


Highslide JS

Foto: Waterlands Archief.

Highslide JS Highslide JS
Op de Kanaalkade lag op de hoek met de Kanaalstraat de tramhalte "Du Nord" bij het gelijknamige café. Prentbriefkaart uit 1920. In juli 2005 bestaat het gebouw nog, het huisvest nu een winkel in huishoudelijke apparaten.

Highslide JS

Uitzicht over de kom van het Noord-Hollandsch Kanaal op vlnr. het zwembad (reclame: De Jongs Cacao), de trambrug met daarachter het Witte Huis, en de Kanaalkade. De foto is van 1902, vijf jaar later werd het zwembad wegens watervervuiling gesloten.
Prentbriefkaart: Uitg. J.N. Koop.


Highslide JS

Aan het eind van de Kanaalkade liep de tramlijn rechtdoor over de ophaalbrug naar de Beemster, het grootste kunstwerk van de hele tramlijn. De brug moest een breedte van 35 m overspannen, en had een doorvaartbreedte van 7,20 m. Aan de Purmerendse kant was een stuk van de ringvaart gedempt om het brughoofd op te bouwen.
Op de hoek met de Beemsterburgwal stond het wachthuisje van de brugwachter, die op deze foto het overige verkeer waarschuwt dat er een tram in aantocht is.
Foto: coll. Historisch Genootschap Beemster.


Highslide JS Highslide JS
De tram uit Alkmaar komt Purmerend binnen.
Foto: Gemeentearchief Amsterdam.
Hier valt niets meer van de tram te bespeuren. Foto juli 2005.

Highslide JS

Kiekje vanaf de Beemsterbrug, van de Beemsterburgwal, de trambrug en het zwembad. Vlak voor de brug lag een aftakking van de tramlijn, als laad- en losspoor ten dienste van de groenteveiling Beemster, Purmerend & Omstreken op de Beemsterburgwal.


Highslide JS

Nadat de laatste trams gereden hadden werden al snel de bouwwerken en de rails opgeruimd. De laatste werden hergebruikt in de rest van het Waterlandse net. Op de foto wordt de balans van de brug over de Beemsterringvaart gelicht door een drijvende bok.
Foto: Waterlands Archief.


Verder naar Zuidoostbeemster

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg