De trambaan net voorbij de Omval, 28 augustus 1920. In het water "Motorafhaalvaartuig" (bouwnr. 610) gebouwd op de werf "Nicolaas Witsen" aan de Eilandswal. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Vanaf de brug over de Schermer ringsloot volgde de tram de Schermerweg langs het Noord-Hollandsch Kanaal, en passeerde de kalkovens van Stoel aan de overkant.
Iets verder boog de weg van het kanaal weg, maar de tram bleef het Jaagpad volgen.
Waar de Schermerweg al van het Kanaal afgebogen is, ligt alleen nog het Jaagpad samen met de trambaan langs het water. Aan de overkant is de bebouwing van Alkmaar te zien. Volgens het handschrift op de achterkant van deze prentbriefkaart is dit A. de Lange. Kaart: verzameling Cor Roet.
 |
 |
Pas ter hoogte van de Schermerpoort boog de tram van het kanaal af, waar nu de Oude Trambaan ligt. |
September 2005. De huizen staan aan de Wagenmakersstraat. |
Het tracé van de trambaan tussen het kanaal en de Schermerpoort is in september 2005 niet meer te volgen. Wel bestaat er nu de straat Oude Trambaan, die ongeveer dezelfde richting volgt.
Boezemsingel met molen De Wachter. Links huizen van het Heiligland en daarvoor de tramrails van de tram naar Amsterdam. Datering: ca. 1915. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Plattegrond uit 1908 waarop te zien is hoe het tramtracé in Alkmaar van het Noordhollands Kanaal naar de Tienenwal liep. Uit "Holland, it's rail, tram and waterways", John Bartolomew & Co.
Hieronder een schets van Gemeente Alkmaar uit 1899, horend bij het voornemen om het Schermerpad (oranje deel) in te korten. Bron: Regionaal Archief Alkmaar.
Molen "De Kraton" (gebouwd 1875, verbrand 1895) en de stoomtram op weg naar Purmerend. Op de voorgrond het z.g. Gat van Bagge. Datering: eind 19e eeuw. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Molen "De Wachter" (gebouwd 1896, afgebroken 1918) in de winter van 1900. Voor de molen links het in 1854 gebouwde commieskantoor tevens woning, daarnaast is al een deel van de rijtuigenloods van de stoomtram te zien. Rechts naast de molen de hamei die in 1712 werd gebouwd. De fotograaf staat op de trambaan met zijn rug richting Purmerend. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
De Schermerweg naar het Schermerhek gezien, rond 1900. Naast de kinderen links een hondekar, op de achtergrond het hek en het Heiligland. De spoorbomen staan open, rechts daarvan is het wachthuisje van de overwegwachter zichtbaar. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Prentbriefkaart, verzonden 1902, Kleuren-Lichtdruk S. Bakker Jz., Koog-Zaandijk 1474.
Voor de Schermerpoort langs stak de trambaan de Schermerweg over. Hier was een beveiliging met overwegbomen. Voor meelmolen De Wachter langs ging het dan naar links, en daar was gelijk het station met remise aan de Tienenwal. Prentbriefkaart, verzonden 1906: Dr. Trenkler Co., Leipzig, 1904, 24842.
 |
 |
Inmiddels heeft de overwegwachter ter bescherming van het drukke verkeer de slagbomen laten zakken en kan de tram vanaf het station komen aanstormen met een vaart van een kilometer of 5 per uur. Achter de poort het Heiligland met het tolhuis. |
September 2005: de Schermerpoort en het tolhuis zijn het enige dat op deze plaats nog herkenbaar is. |
De overweg met geopende slagbomen in 1897. Naast de molen zijn v.r.n.l de rijtuigenloods, de locomotiefloods, alsmede een deel van het stationsgebouw te zien. Hieronder een uitvergroting van dat deel van de foto. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Op deze foto uit 1909 is zojuist een tram met passagierswagon en goederenwagon uit Purmerend langsgekomen, de bomen kunnen weer omhoog. Prentbriefkaart verzonden 1912, No. 10.
De Schermerpoort gezien vanaf het Heiligland, met daarachter de spoorbomen en naar rechts de beschoeing van de trambaan naar Purmerend. De grond langs de Schermerweg is nog onbebouwd. Prentbriefkaart: Kunstchromo No. 639 J.H. Schaefer, Amsterdam.
Versiering en erepoort bij het Schermerhek tijdens de feesten rond de geboorte van Prinses Juliana in 1909. Op de achtergrond de Schermerweg gezien richting de Omval, met al heel wat meer bebouwing. De spoorwegbomen net buiten het hek zijn gesloten, dus er zal zo een tram aankomen. Foto: L. Frankenberg, Alkmaar, Regionaal Archief Alkmaar.
Het eindpunt van de lijn was het station op de Tienenwal op het Schermereiland. Voor de molen is de remise te zien. De molen heette "De Wachter" en werd in 1918 afgebroken. Achter de fotograaf lag het Noordhollands Kanaal met de Schermervlotbrug naar het centrum van Alkmaar.
Detailfoto van het station omstreeks 1905. In het midden is goed te zien dat de locomotiefloods tegen het Alkmaarse bolwerk aan was gebouwd, waarop de molen stond. Links van de loods bevond zich nog de rijtuigenloods met 2 sporen. In de loods staat loc 10 "Schermer" geparkeerd.
Foto: coll. Historisch Genootschap Beemster.
Deze foto toont het Stedelijk Muziekkorps van Alkmaar in actie in de versierde rijtuigenloods, ter gelegenheid van de lijnopening op 15 juli 1895. Tevens werd daar een diner voor de 150 genodigden gegeven, die per eerste tram vanuit Amsterdam waren gereden (zie ook mijn pagina Overige foto's). Foto: C. van der Aa. Links is te zien wat men kreeg voorgeschoteld. Kaart uit verzameling John Dehé.
 |
 |
De situatie bij het station in 1900. Rechts achter de bomen staan enkele wagens met melkbussen klaar voor melkfabriek Prins Hendrik (1900-1937) aan de Westdijk. Voor de boeren die wat verder weg woonden in de Schermer, bood de tram een prima transportmogelijkheid. |
Dezelfde plek in september 2005. |
Emplacement bij het station. Het station werd in 1933 afgebroken om plaats te maken voor woningen. Prentbriefkaart uit 1904: Kleuren-Lichtdruk S. Bakker Jz. Koog-Zaandijk, 1476.
 |
 |
Op deze foto uit 1906 stellen de zojuist aangekomen trampassagiers zich op de pont op om van het station naar het centrum van Alkmaar gevaren te worden. Kennelijk was de vlotbrug buiten dienst, want deze werd pas in 1958 verwijderd. Aan het eind van het emplacement staat een veewagon bij de veelading. |
Hetzelfde plaatje in september 2005. |
De vlotbrug aan het eind van het Heiligland, op een prentbriefkaart uit 1919. Links naast de huizen staat een TNHT-goederenwagon op het eind van het emplacement op de Tienenwal. Uitgave: Firma Zwaan & Zoon, Electr. drukkerij, Boek- en Muziekhandel, Alkmaar.
 |
 |
Tegenover het station stond aan de overkant van het kanaal Café Het Sneeker Veerhuis, op de hoek van Bierkade en Luttik Oudorp. Hier konden reizigers naar Purmerend op het vertrek van de tram wachten, werden tijdig gewaarschuwd en gingen dan over de Schermervlotbrug of met de pont naar het station. |
In september 2005 staat het pand er nog, het is nu in gebruik als kastenwinkel. |
|