En op deze prentbriefkaart uit 1905 is de achterkant van het station te zien aan het eind van de Heerengracht.
Loc 13 "Zunderdorp" komt Station Purmerend binnen vanaf de Kanaalkade. Op de achtergrond Hotel Bellevue.
 |
 |
Prentbriefkaart met tramstation Purmerend gezien vanuit richting Alkmaar. Foto: J.H.P. Coppens, Uitg. R. Rozekrans, Purmerend. |
Busstation Purmerend op het Tramplein in juli 2005. |
De tram uit Amsterdam is zojuist binnengekomen met een extra aangekoppelde veewagon, terwijl een tram met loc 14 "President Krüger" daarheen gaat vertrekken.
En hier is juist een lange personentram uit Amsterdam aangekomen. Prentbriefkaart k2496: verzameling John Dehé.
Het huisje voor het station diende om de perrongelden van 5 cent te innen, maar dit gold alleen als het erg druk was.
Na de stormvloed van 14 januari 1916 stond heel Waterland onder water, dus ook het Purmerendse tramstation. Iets richting de Beemster werd op de hoek Kanaalkade / Beemsterburgwal het tijdelijke eindpunt ingericht in een gehuurde kermistent. Kolen en olie voor de 3 achtergebleven locs en 12 rijtuigen werden per schip aangevoerd, bij De Rijp werd een waterwagen geplaatst. Per dekschuit werden de locs regelmatig voor onderhoud naar Amsterdam gehaald. Vanaf 29 april 1916 was het station weer bereikbaar.
Ter hoogte van de ingang van de Vooruitstraat boomt het personeel goederenwagon TNHT 4 over het emplacement. Het publiek staat met droge voeten op het perron.
In de zomer van 1929 gaat een gemengde tram op weg naar Alkmaar.
Foto uit tijdschrift "De Stad Amsterdam", 23 mei 1930.
Station Purmerend in 1932 met de tram richting Amsterdam. De loc is NHT 16 "Generaal De Wet", een van de drie zwaarste locs 14 tot 16.
De Amsterdamsche Poort ingeklemd tussen het tramstation en het Noord-Hollandsch Kanaal. Op de voorgrond de veerpont tussen de Gouw en de Melkweg. De stoomboot ligt dwars op het kanaal.
Foto met dank aan Wim Bekkema.
|