plaatje
Stoomtram Purmerend-Alkmaar 1895-1931 -- Overige foto's
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Purmerend (station)
Purmerend (kanaal)
Zuidoostbeemster
Middenbeemster
De Rijp
Schermerhorn
Schermer
Alkmaar
Overige foto's
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

Highslide JS

In een website over de stoomtram door de Beemster mag TNHT-loc 8 "Beemster" natuurlijk niet ontbreken. Hij werd in 1894 gebouwd door Backer & Rueb in Breda, had een trekkracht van 1610 kg en woog 11.200 kg.
De "Beemster" werd buiten dienst gesteld in 1932. De bronzen naamplaat is bewaard gebleven in het Spoorwegmuseum in Utrecht, en werd in 2004 getoond op een tentoonstelling over spoorwegen in de Zijpe, in het Zijper Museum in Schagerbrug.


Highslide JS

De stoomtramlijn door de Beemster was een stukje van de tramlijn Amsterdam - Alkmaar. Hier het TNHT-station Tolhuis in Amsterdam-Noord, direct naast de oude schutsluis aan het IJ. In 1956 moest het plaats maken voor de aanleg van de IJtunnel.

Highslide JS

De 150 genodigden lieten zich op 15 juli 1895 in Amsterdam voor station Tolhuis fotograferen alvorens in te stappen voor de eerste tramreis naar Alkmaar.


Highslide JS

In Purmerend ging het gezelschap nogmaals op de foto temidden van de toegestroomde menigte. In het midden burgemeester Jhr. van Citters en twee wethouders, tevens staan diverse ambtenaren en andere notabelen op de eerste rang.


Hieronder de zomerdienstregeling van de complete TNHT, geldig van 28 mei t/m 30 september 1903. Met dank aan John Dehé.
Het tarief bedroeg 10 ct per stationsafstand in de eerste klasse, met een maximum van 7 afstanden voor 40 ct. Eerste klasse 15 en 60 ct. Retour Amsterdam-Alkmaar ƒ 0,75 resp. ƒ1,00. Kaartje bij de conducteur kopen kost een toeslag van 2½ ct voor een, en 5 ct voor meerdere stationsafstanden. Kinderen tot 10 jaar half geld, schootkinderen vrij.
Verdere tarieven: honden in de goederenwagons: 2e klassetarief. Rijwielen en kinderwagens: 15 ct, 's zondags dubbel tarief. Grote bagage moet in de bagagewagon, 10 ct per stuk. Stoombootdienst Amsterdam-Purmerend op dinsdag, met de "Ceres": 2e klasse 10 ct, 1e klasse 15 ct.

plaatje


plaatje


plaatje


plaatje De winterdienstregeling van de Tweede Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij van 7 oktober 1928. Met dank aan Otto Dijkstra.


Highslide JS

Ziehier wat er verstopt zat onder de beplating van locs 14 tot 16.


Highslide JS

Op 24 maart 1933 werden de 14 resterende NHT- en TNHT-stoomlocomotieven op een dekschuit geladen en via het Amsterdam-Rijnkanaal naar Utrecht gevaren.

De aanhangrijtuigen werden nog tot het einde in 1956 gebruikt in elektrische trams in Waterland. Zo'n tramstel is bewaard gebleven in het NZH-Bedrijfsmuseum in Haarlem.


Highslide JS

In Utrecht kwamen de locs bij de firma Esbois terecht, waar ze gesloopt werden.


Einde van de stoomtram, verder naar Verwijzingen

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg