plaatje
Tramlijn Kwadijk-Edam-Volendam 1906-1956 -- Kwadijk
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Kwadijk
Purmer
Edam
Zuidpolder
Volendam
Overige foto's
Verwijzingen
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

Highslide JS Highslide JS
Station Kwadijk in 1906, helemaal aan het oostelijke eind van het lintdorp Kwadijk. De hoofspoorlijn Purmerend-Hoorn loopt van linksonder naar boven. N-O van het station ligt de goederenloods, waarvandaan een pad ligt naar de laad- en losplaats aan de verbrede Purmerringvaart. Naar rechts buigt de tramlijn naar Volendam van het hoofdspoor af, de polder de Purmer in. Op de actuele kaart van 2004 zijn de bocht boven Kwadijk en het tracé in de Purmer nog onveranderd. De plek van het tramspoor langs de hoofdspoorlijn is nu ingenomen door de spoorverdubbeling van 1983. Het vroegere emplacement van Kwadijk wordt nu, vlak langs het stationsgebouw, overbrugd door de provinciale weg N244.

plaatje

De winterdienstregeling van de Tweede Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij van 7 oktober 1928. Met dank aan Otto Dijkstra.

Highslide JS

Het HSM-station "Kwadijk-Edam" in Kwadijk, de trein naar Purmerend staat klaar voor vertrek. Helemaal rechts staat de tram naar Edam/Volendam.


Highslide JS

Het HSM-station Kwadijk rond 1900, aan de toen nog enkelsporige hoofdspoorlijn Purmerend - Hoorn, zoals het ook nog was toen daarvandaan de stoomtrams naar Edam en Volendam reden.


Highslide JS

Het NS-station Kwadijk rond 1960, het dak is inmiddels verhoogd. Het dieselelektrische vijfwagenstel is onderweg naar Purmerend. Langs het perron ligt nog het los- en laadspoor (in de jaren 1971/1972 opgebroken), bij de goederenloods staat een grindwagon. In de verte is de spoorwegovergang bij de Dorpsweg te zien, met rechts daarvan de wachterswoning.

Tegenover de wachterswoning ligt nu LMB Haan BV. Op de plek van dat bedrijf stond voorheen een dubbel woonhuis waarin Kees Haan, de overgrootvader van de huidige ondernemer, woonde. Kees Haan was machinist op de stoomtram Kwadijk-Volendam.

Highslide JS
Deze foto uit de winter van 2002-2003 toont de restanten van de brug over de spoorsloot, dus waar de tramlijn van de spoorbaan afboog. Slechts enkele houtresten zijn de stille getuigen van deze brug. De rails hebben er nog vrij lang gelegen, pas rond 1987 zijn ze verdwenen.
Foto gemaakt door Margreet Lenstra, secr. historisch genootschap Oud-Quadyck.

plaatje

Het Fort bij Kwadijk vanuit het noorden gezien in 1959. Het fort wordt afgegraven en de gemaakte funderingen (voorgebouw en poterne te zien) gesloopt. Rechts ligt de spoorbaan Purmerend - Hoorn, boven ligt de boog in de lijn naar Edam en Volendam.

Highslide JS

Gezicht vanaf de Purmerringvaart richting spoorlijn / Kwadijk in juli 2005. Vanaf de spoorlijn Purmerend - Hoorn loopt de spoordijk met een bocht naar de brug over de Purmerringvaart (west). Ongeveer waar nu de wilg staat stond vroeger het brugwachtershuisje.

Aan weerszijden van de brug stond op het Zeevangsdijkje tientallen jaren lang een bord dat de scheepvaart op de Purmerringvaart voor de trambrug waarschuwde: "Strijk zeil, sluit stoom af".


Highslide JS

De boog in de voormalige tramlijn, gezien richting spoorlijn.
Foto: Jan Conijn, 29 juni 2013.


Highslide JS

Langs het talud staan nog enkele spoorbielzen, die voorheen dienden als hekpalen.
Foto: Jan Conijn, 29 juni 2013.

Highslide JS
De ophaalbrug over de Purmerringvaart (west) stond normaal gesproken altijd open om het drukke scheepvaartverkeer niet te hinderen. Vijf minuten voordat er een tram kwam werd de brug gesloten en het verkeer verkeer gewaarschuwd door de brugwachter. Op de foto rijdt de tram van Edam richting Kwadijk.

Een van de brugwachters was Jan van der Ben (1863-1927), hij woonde vlak bij de brug en het brugwachtershuisje was zijn werkplek. Toen de Noord-Hollandsche tram op 13 december 1913 25 jaar bestond kreeg hij een herdenkingsmunt, zie bijgaande foto. Met dank aan Margreet Lenstra, de achterkleindochter van Jan van der Ben.
plaatje

Verder naar de Purmer

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg