plaatje
Tramlijn Kwadijk-Edam-Volendam 1906-1956 -- Volendam
Indexpagina
Stoomtram door de Beemster en de Schermer
Tramlijn door de Purmer en de Zuidpolder
Kwadijk
Purmer
Edam
Zuidpolder
Volendam
Overige foto's
Verwijzingen
Stoomtram door de Egmondermeer
Zuiderkogge-tramlijn
De poldermolens van de Beemster
De opschepingen van de Beemster
Twintig overhalen in de Beemster?

De meeste foto's zijn aanklikbaar voor een vergroting. Links staan de historische foto's, rechts de actuele.

plaatje plaatje

Volendam in 1907. Volendam in 2004.

plaatje

Volendam in 1950. Bron: Streekarchief Waterland.

Highslide JS

Luchtfoto van station Volendam en omgeving, voor het NZH-tijdperk.
Prentbriefkaart: K.L.M.-Foto 27-176.


Highslide JS

Het pas aangelegde HSM-station in Volendam, 1906. De loc van de HSM-dierenserie kwam hier na de opening van de lijn niet meer terug. Op de achtergrond zijn de masten te zien van de visserijvloot die in de haven ligt.


plaatje

Carels-loc nr. 29 van de NS (voormalige HSM-loc) op het tramstation te Volendam, 3 mei 1931.
Fotograaf: H. Waldorp, bron: Beeldbank Spoorwegen.


Highslide JS

17 juli 1932: de tram uit Kwadijk is op emplacement Volendam aangekomen. De loc is de NS 42, voormalige NCS 2.
Foto W.D.J. Cramer te Driebergen, met dank aan Otto Dijkstra.


Highslide JS

Emplacement in Volendam, 29 juli 1941. Op de linker drie 1000 mm-sporen staan NZH-tramstellen van de lijn Amsterdam-Edam-Volendam, op het rechtse van de twee 1435 mm-sporen rangeert een lokaalspoorloc van de NS-serie 7700. Vanwege ruimtegebrek kon op het tweede normaalspoor niet gereden worden als zich ernaast een smalspoortram bevond.


Highslide JS

Emplacement Volendam, 1942. Het NZH-motorrijtuig is omgelopen en gaat haar rijtuigen waaronder de By2 weer aankoppelen. De letter y betekent dat dit materieel in Waterland thuishoorde en dus alleen boven het IJ [vandaar die y] dienst mocht doen). A=motorrijtuig, B/By=aanhangrijtuig, C/Cy=goederenwagen, H/Hy=hulpwagen.


Highslide JS

Emplacement Volendam, 1943. Twee Métallurgique-motorwagens A14 en A16 (met verduistering) en aanhangrijtuig B69, alle door de NZH uit Haarlem overgeplaatst om het hoge aantal reizigers op de lijn Amsterdam-Edam-Volendam te kunnen verwerken. In 1949 gingen ze terug.
Lees meer over de bijzondere samenstelling van deze schakeltram op de site van Genootschap De Blauwe Tram, zie de verwijzing onderaan deze pagina.


Highslide JS Highslide JS


Koppelwagen NS D311 op het emplacement Volendam, 21 juni 1944. In 1867 door de HSM-werkplaats Haarlem gebouwd als gewone hoofdspoorwagon, oorspronkelijk met het HSM-nummer 25, vanaf 1871 omgenummerd naar 6025, in 1921 omgenummerd naar NS-nummer D311. In 1906 werd de wagen speciaal voor de lijn Kwadijk-Volendam van opklapbaar tramtrekwerk voorzien zodat hoofdspoorgoederenwagons in de personentrams konden meerijden. Tevens werd hij voor het vervoer van bagage gebruikt, max. laadvermogen 10 t.
Overigens blijkt uit wijzigingsbijlagen op de materieelparken dat de wagon D311 in 1928 verongelukt is, en toen werd vervangen door de D314. Exact welke wagon op de foto staat is dus niet helemaal duidelijk, ook omdat geen materieelnummers leesbaar zijn. Nico Smit bedankt voor de aanvulling!
Het restant van zo'n wagen is "bewaard" gebleven achter de boerderij van Peter Langedijk in de binnenstad van Enkhuizen, zie forum.locaalspoor.nl.

Highslide JS

Emplacement Volendam, in 1949. De tram komt aan vanuit Edam.


Highslide JS

Foto uit 1950 van Jan Voerman (1919-2005): NZH A28 en BY3 staan op het Volendamse tramstation klaar voor vertrek richting Edam.
Met dank aan Wim Vink.


plaatje plaatje
Zicht op het emplacement Volendam in 1956 vanuit de tram, net over de kruising met de Julianaweg. De kruising is nu een rotonde, juli 2005.

Highslide JS Highslide JS
Twee NZH-trams in 1955 op het eindstation Volendam. Achter de trams is het postkantoor/politiebureau te zien, voor de bouw waarvan het emplacement een stuk moest worden ingekort en verschoven. Hoewel er al jaren geen NS-trams meer reden, moest de gemeente de bouwgrond wel van NS kopen. Alweer een rotonde, juli 2005. Doordat er een gebouw achter het postkantoor/politiebueau is gezet, steken de gevels niet meer zo af tegen de lucht. Er zit nu een vestiging van Kruidvat in, het bouwjaar 1953 staat netjes boven de ingang.

Highslide JS


Highslide JS

20 september 1956: NZH-motorrijtuig A23 is met zijn aanhangrijtuig in Volendam aangekomen en gaat nu omlopen om opnieuw aan te koppelen voor de terugreis.


Highslide JS Highslide JS
23 september 1956: Eindpunt te Volendam met zojuist uit Amsterdam aangekomen tramstel. Links het haltegebouwtje dat in 1953 het grotere gebouw aan de overkant van de sporen verving. Toen werd ook het emplacement nogmaals in westelijke richting opgeschoven en vereenvoudigd. 24 juli 2005: Het middelste van de 5 huisjes is afgebroken en wordt opnieuw opgebouwd, de rechtse twee zijn al eerder vernieuwd.


Bekijk nog enkele overige foto's

Of bekijk nog meer foto's van Volendam op de site van Genootschap De Blauwe tram.

Impressum
plaatje Klik hier voor de Indexpagina

© 2005-2014 Michiel Hooijberg