In de bocht waar de tram vanuit Wijdenes van de Leekerweg afboog richting Hem, stond een abri op de halte Leekerweg. Later werd de Middenweg aangelegd op het oude tramtracé.
Foto: verzameling D. Egtberts.
Bij deze halte heeft de tram de eerste auto van Wijdenes --een Ford-- eens van de weg gereden. Dit terwijl de tram toch altijd de onbewaakte overwegen fluitend en bellend naderde.
Troinbotsing
Cor met 'n serieus gezicht: "Hè-je 't hoord...? Guster wéér twei troine op mekaar." Pé hoorde deer groôt van op: "Je liege 't, denk? Weerzo?" Cor met 'n gloim op z'n toet: "Nei, echt waar. Guster, hier in 't durp... Troin Bakker en Troin Roôd!"
Bron: Jaarboek Historische Vereniging "Suyder Cogge" 1993, © Peter Ruitenberg.
|
Bij het station Hem werden een veelading en twee loswallen aangelegd.
Op de vroegere plek van het emplacement van het station in Hem ligt nu een speelterreintje.
Foto: augustus 2005.
In het verlengde van de Middenweg volgt tegenwoordig de Koggeweg de richting van de oude trambaan, alleen wel aan de overkant van de Waterloozing. Van de knik in de Koggeweg tot aan station Venhuizen zijn nieuwbouwwijken verschenen en zijn geen resten van de tramlijn meer zichtbaar.
Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas.
De achterkant van het station.
Foto: R.J. Smit, 2003, verzameling Erik Baas.
Het stationsgebouw aan de Hertog Willemweg heeft na de Tweede Wereldoorlog nog dienst gedaan als Lagere Tuinbouwschool, daarna was de Hemschool er in gevestigd.
Informatie: Arie Bronner.
 |
 |
"De gemeente Venhuizen is blij met de aandacht voor de oude tramlijnrestanten, zoals oude bruggehoofden aan de Koggeweg, Kerkweg, en andere brugrestanten van deze oude spoorlijn. De gemeente vindt het wel wat waard om deze oude objekten voor het nageslacht te bewaren. In een recreatienota zal extra aandacht aan deze oude restanten van de tramlijn worden geschonken."
Bron: NHD 6 augustus 1993, foto: Theo Groot. |
Foto: augustus 2007. |
Op de hoofden liggen zware ijzeren liggers, wellicht de originele uit 1911/1912?
Foto: augustus 2007.
In 1917 werd de dat jaar geopende coöperatieve veiling "De Zuider Kogge" in Hem aangesloten op de tramlijn, waardoor een snelle afvoer van tuinbouwprodukten werd bereikt. Deze mogelijkheid werd goed benut: het is wel voorgekomen dat er twintig volle goederenwagons bij de veiling moesten worden afgehaald. De locomotief kreeg de trein niet zondermeer in beweging, het personeel moest zand op de rails strooien voor betere grip. Uiteraard reden voor zulke transporten extra goederentrams, als het om slechts enkele wagons ging konden die wel achter de reguliere diensttrams mee.
Bij de halte 't Weijver diende een abri ter beschutting van de passagiers. Na de opheffing van de lijn in 1935 werd de abri aangekocht door een veehouder die er een varkensstal van wilde maken. De stolpboerij op de achtergrond bestaat nog wel.
Bron: tijdschrift Noord-Holland in Woord en Beeld.
|